Tanácsok az egészséges szívműködésünk érdekében


Dr. Louis IGNARRO - Nobel-díjas kutató, a HERBALIFE cég Tudományos Tanácsadó Testülete tagjának
a Healthy Living című folyóirat 2004 januári számában megjelent cikke alapján

Soha többé szív halált !

Vérkeringési rendszerünk képezi a sejtjeink tápanyagellátását biztosító mechanizmust. A több mint 160.000 kilométer hosszúságú és mintegy 6 billió endothelium sejtet tartalmazó véredényeinkben termelődő nitrogén monoxid segíti elő a sejtjeink táplálását. Az érfalakban található endothelium sejtek által előállított nitrogén monoxid többféle módon is támogatja a vérkeringési rendszerünket. Az elhízás, a testmozgás hiánya és a gyenge minőségű táplálkozás miatt az endotelium sejtekben keletkező károsodás hiányt okoz a szervezet nitrogén monoxid termelésében, megnövelve ezáltal a keringési betegségek kockázatát. Szerencsére könnyen kivitelezhető módszerek állnak rendelkezésünkre az endothelium sejtek egészségének megóvására a megfelelően kialakított táplálkozásunk, mérsékelt testmozgásunk és a Niteworks táplálékkiegészítő fogyasztása révén.

Hogyan is működik a nitrogén monoxid a szervezetünkben?

A nitrogén-monoxid (továbbiakban NO) képezi a testünk legátfogóbb jelző molekula rendszerét. A NO minden sejthez megkönnyíti a véráramlást és ezáltal elősegíti a sejtek megfelelő táplálkozását. Mivel a NO kitágítja az erek keresztmetszetét, több tápanyag jut el a sejtekhez és több szennyezőanyag is távozik el belőlük. A NO a testünk minden szervének biztosítja a sejttáplálását és meg is védi azokat az oxidációs stresszhatást kifejtő oxidánsok roncsoló és betegségokozó tevékenységétől. A NO emellett szervezetünk szabad gyökök ellen leghatékonyabb védelmet nyújtó antioxidánsának a szerepét is betölti. Ilyen szempontból tekintve ugyan olyan szerepe van mint a C és E vitaminoknak.

NO hiány és az endothelium (érbelhártya) sejtek működési zavara

A szívbetegségek okozzák jelenleg a legtöbb halált az USA-ban, és ezzel összefüggésbe hozható a szervezet NO hiánya is. A NO elégtelen termelése okozza az olyan betegségeket, mint a magas vérnyomás, az agyvérzés, a szívkoszorúér megbetegedés, a szívroham, a cukorbaj, az alzheimer kór, a gyomorfekély és az erekciós zavarok. Az érfalak endothelium sejtjeinek egészséges állapota nélkülözhetetlen az egészséges vérkeringési rendszer számára, mivel tőlük függ a NO termelése és hatásmechanizmusa. Az érfalak endothelium sejtjei rendellenes működésének következménye az alacsony NO termelés, ami megnövekedett oxidációs stresszhatást vált ki, és ezáltal kialakul egy ördögi kör, ami az endothelium sejtek rendellenes működésének további fokozódását eredményezi.

Egészséges endothelium sejtek termelődésének elősegítése

A szervezetünk endothelium sejtjeiben termelődő NO mennyisége leginkább testmozgással növelhető. A fizikai erőkifejtés következtében vér áramlik a hajszálerek millióin keresztül, és az ereink endothelium sejtjeinek falához súrlódva elősegítik a NO termelődést. Így következik be a testmozgás jótékony hatása nem csupán a szívkeringési rendszerre, hanem az egész testünkre, mivel a NO javítja a sejtjeink táplálkozását is.


A táplálékkiegészítők növelik a NO termelést

A testmozgás mellett, bizonyos táplálékkiegészítők fogyasztásával növelhető az endothelium sejtekben termelődő NO mennyisége és hatékonysága. Ezek a természetes anyagok L-arginint és L-citrulint tartalmaznak, és üzemanyagként szolgálnak a szervezetünk számára a NO, az L-taurin, a C és E vitamin, és az alfa-lipoic sav előállításához, amelyek megvédik a NO-ot a szabad gyökök oxidációs hatásával szemben.
A Niteworks tartalmaz L-arginint, L-citrulint, C és E vitaminokat és egyéb alkotóanyagokat. Azonos időpontban a szervezetbe juttatva a Niteworks-ben lévő természetes hatóanyagok képessé teszik az endothelium sejteket több NO előállítására, amely ezáltal magának az endothelium sejtállománynak az egészségesebbé tételét, a vérnyomás csökkenését és a keringési betegségek elleni védelem növelését segíti elő.

Étrenddel javítható a szív egészségi állapota

Az endothelium sejtek egészséges állapotban tartásának egy másik módját az étrend képezi. Egy józan étrend, amely alacsony zsír és szénhidrát, de magas fehérjetartalmú, nagyon kedvező hatást gyakorol a vérkeringési rendszerünk egészségi állapotára. A csökkentett zsírfogyasztás következtében lecsökken a szervezetünkben keletkező roncsoló hatást kifejtő szabad gyökök keletkezése, és a kevés szénhidrát mennyiség hozzájárul a kalória bevitel csökkentéséhez. A magas fehérjetartalmú étrend segít az izomtömeg megőrzésében és a szervezet energiaszintjének fenntartásában. A magas fehérje-, de alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend jelentős testsúlycsökkenést is eredményezhet, ami további javulást eredményez vérkeringési rendszer egészségi állapotában.

A nyertes kombináció

Az életvitelben megvalósított háromtényezős változtatás - enyhe, mérsékelt testmozgás, magas fehérjetartalmú étrend és a Niteworks táplálékkiegészítő fogyasztása - egy dologban megegyeznek: valamennyien szerepet játszanak az endothelium sejtekben termelődő nitrogén-monoxid előállításában és hatásának érvényesülésében. Ily módon a testmozgás, az étrend és a Niteworks egy nyerő együttest alkotnak, melyek javítják az endothelium sejtek állapotát, és ezáltal elősegítik az egészséges szívműködést. Ha a szervezetre gyakorolt együttes hatást vizsgáljuk, könnyen látható, hogy milyen általános javulásnak lehetünk szemtanúi úgy az általános egészségi állapotot, mint a jó közérzetet tekintve.

További információkat tudhat meg ezzel a témával kapcsolatban, ha elolvassa Debra R. Judelson szívgyógyász véleményét a nitrogén-monoxidról.

Ajánlott könyv:

Ajánlott cikk: Mi a "Polymeal" ?

 

Ha honlapunkról a barátaidat is tájékoztatod, ők bizonyára
hálásak lesznek Neked ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
AktualitásokKAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © KAJÁRIKNÉ KOVÁCS Katalin és KAJÁRIK Béla - Független HERBALIFE tanácsadók. 2003 - 2007