SEJTTÁPLÁLÁS


Testanyagunk állandóan változik

Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ne úgy képzeljük, hogy ezek nyugalomban vannak. Éppen ellenkezőleg: óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal új sejtek veszik át, amelyek sejtosztódással keletkeznek.

Egyes sejt típusoknál 10 óránként következik be egy-egy új osztódás. Gyorsan osztódó sejtek például a bélhámsejtek és a vörös vérsejtek. Nemcsak a sejtek újulnak meg állandóan: még gyorsabb a sejten belüli molekulák cserélődése: a vízmolekulák egy adott sejttípuson belül percenként 300-szor, a konyhasó molekulák 120-szor, a glükóz molekulák 40-szer cserélődnek.

Az emberi szervezet egy nyílt rendszer, amely állandóan anyagokat vesz fel és ad le a környezetének.


Tápanyagból saját anyag

Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy milyen nagy jelentősége van a szervezet működése szempontjából a táplálkozásnak, a táplálékfelvételnek, a táplálék minőségének. A szervezetbe kerülő tápanyagokkal szembeni fontos követelmény, hogy belőlük a szervezet fel tudja építeni saját sejtjeit, illetve a csak rá jellemző testanyagokat.

A legtöbb tápanyagot azonban először le kell bontani egyszerűbb építő kövekre, majd ezekből újra fel kell építeni, szintetizálni kell a bonyolultabb, csak az emberi szervezetre jellemző molekulákat. Ehhez kémiai formában raktározott energiára van szükség, amelyeket szintén a tápanyagoknak kell tartalmazniuk. Energiát igényel még a sejt és izom mozgások megvalósítása, az anyagcsere közbeeső termékeinek felvétele illetve leadása, szállítása, transzportja.


Célkeresztben: a sejt

Ezeknek a folyamatoknak a színtere, legkisebb egysége a szervezetben a sejt, amelynek miniatűr biokémiai gyárként kell működnie. A helyzetet bonyolítja, hogy az emberi szervezetet felépítő mintegy 200 féle sejt különböző szövetekbe tömörül.

Az egyes sejtek többnyire mélyen a szövetek belsejébe ágyazva helyezkednek el, zavartalan táplálásuk megoldása különlegesen bonyolult feladat.

Ezt a nehéz feladatot a szervezet úgy oldja meg, hogy a tápanyagokat univerzálisan felhasználható építőkő, illetve energia szolgáltató molekulákra bontja le, ezek pedig a vér, illetve a szövetek közötti folyadék közvetítésével jutnak el a végfelhasználás helyére, vagyis a sejtekbe.

Sejtek szöveti szerkezetben

 

Sejttáplálás

Könnyen belátható, hogy a szervezetet felépítő 100 trillió sejt táplálása egy különlegesen fontos feladat, amelytől nagymértékben függ a szervezet zavartalan működése. Amíg az emésztőszervrendszerbe bejutó táplálékból saját testanyag, vagy elegendő, saját célra felhasználható energia lesz, addig biokémiai folyamatok hosszú és bonyolult láncolatán vezet az út.

Az egyes lépések, biokémiai átalakulások során veszteségek, alacsony hatásfok, káros folyamatok bekövetkezése is előfordulhat. Az lenne az ideális, ha a táplálék összetételét úgy lehetne beállítani, hogy a végfelhasználás helyén, a sejtben, a beépülés és a hasznosulás maximális legyen.


A hagyományos táplálékforrások összetétele általában adott, ezen nem sokat lehet változtatni. Más a helyzet azonban a táplálék kiegészítőkkel, szintetikus táplálékokkal: ezek összetételét lehet alakítani.

Számos lehetőség kínálkozik:

  • Be lehet állítani a táplálék energia tartalmát.
  • Lehet változtatni a biológiailag értékes, könnyen beépíthető összetevők (aminósavak) mennyiségén.
  • Lehet adagolni bioaktív, főleg gyógynövényekből származó anyagokat, amelyek felgyorsítanak vagy lefékeznek bizonyos folyamatokat.
  • Lehet törekedni könnyen feldolgozható, könnyen lebontható összetevők beépítésére.
  • Olyan szempont is felvehető, hogy mennyi legyen a beépítési hányad, százalék.

A tápanyag felhasználás sejt szinten történő optimalizálása, az új irányzat, ezt nevezik általános értelemben sejttáplálásnak.


A jövő lehetőségei szinte beláthatatlanok: a legmodernebb táplálkozástudományi ismeretek felhasználásával egyre újabb és újabb, tökéletesebb készítmények állíthatók elő, amelyek nemcsak az emberi szervezet jobb működését segítik elő, de ellenőrzött összetételük révén bizonyos mértékben védelmet nyújtanak az egyre inkább fokozódó környezeti ártalmak ellen, amelyek nem kis része éppen a táplálékokon keresztül fenyegeti egészségünket.

Kép és szöveg:
Domján Dénes
biológus

 

Ha honlapunkról a barátaidat is tájékoztatod, ők bizonyára
hálásak lesznek Neked ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Aktualitások
Tapasztalatok
KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2007