Hat tipp az idegállapotunk gyors és könnyű karbantartására

 

1. TIPP: Figyelj nagyon oda a gondolataidra!
Hallottad már a következő mondást? "Bottal, vagy kövekkel összetörhetik a csontjaimat, de a szavakkal nem árthatnak nekem!" Nos, ez egy nagy hazugság! A szavak fájdalmat okoznak (kikészíthetik az embert). Ugyanez vonatkozik persze az önmagunknak mondott szavakra is (belső kommunikáció). "A pozitív szavak hatalma" közhelynek tűnhet, de ettől függetlenül igaz. Gondolkodj pozitívan, optimistán, és nem leszel annyira stresszes, többet fogsz tudni teljesíteni. Ez a leghatékonyabb módszer, amit önmagaddal megtehetsz a stresszes állapotod csillapítása érdekében.

2. TIPP: Válassz ki néhányat az igazán fontos elvégzendő teendőid közül, és még a nap elején csináld is meg őket!
Megelégedettséget fogsz ekkor érezni a feladatok teljesítése miatt, és az időd bölcs kihasználásáért. Mindez stresszcsökkentő hatásban fog megnyilvánulni. Ezt követően, ha van rá időd, további feladatokat is elvégezhetsz. A trükk az egészben az, hogy ne terheld túl magad a rengeteg elvégzendő munkával, de csinálj meg jónéhány dolgot.

3. TIPP: Tekintsd úgy a napodat, mint ami 24 órából áll, nem pedig csupán 8-ból, vagy 12-ből!
Összesen 24 óra áll a rendelkezésedre. Ha valamilyen tevékenységet "hozzá kell adnod" a napi teendőidhez, akkor cserébe egy másikat "le kell vonni" belőlük, ha meg szeretnéd őrizni a nyugalmadat. Napjainkban szinte valamennyien hajlamosak vagyunk hozzáadni a teendőinkhez anélkül, hogy elvennénk belőlük. Mindezzel növeljük a stresszes állapotunk kialakulási esélyeit.

4. TIPP: Az időddel kapcsolatban ne légy másokkal szemben engedékeny!
Miközben az időnk képezi az egyik legértékesebb erőforrásunkat, többnyire könnyen elpocsékoljuk azt. Mindez gyenge stressz-kezelő képességünkről árulkodik. Amikor valaki az idődre tart igényt, gondold át, hogy mit fogsz érte cserében kihagyni a napi órarendedből? Ez segíteni fog abban, hogy szükség esetén "NEM"-et mondj. A "NEM" kimondása számodra egy remek stresszcsökkentő segédeszközként szolgálhat.

5. Tipp: Legyen egy álmod, és rendelkezz célokkal annak megvalósítására!
Közhelynek tűnhet, de sokkal könnyebb az idegállapotodat jó állapotban tartani, ha van egy nagy álmod, és meg vagy arról győződve, hogy el is fogod azt érni (ez alatt nem azt kell érteni, hogy ébrenléted minden percét kizárólag az álmod megvalósítására fordítsd). Hosszú távon biztos lehetsz benne, hogy kevesebbet fogsz idegeskedni, ha rendelkezel egy álommal. Ez egyfajta automatikus, idegállapot karbantartó technikának is tekinthető.

6. TIPP: TV-nézés alkalmával csökkentsd minimálisra a sokkoló képek látványát!
Igaz, hogy a mai TV-centrikus világunkban ezt nem könnyű megvalósítani, de a megrázó képek látványa idegileg jobban kiborít, mint gondolnád. A képek a szemeden keresztül közvetlenül az érzelmeidre gyakorolnak hatást. Ha TV-nézés közben gyakran felidegesíted magad, próbálj helyette inkább internetezni, vagy rádiózni. Az interneten könnyebb megoldanod az igényeidnek jobban megfelelő információforrás kiválaszását. A rádióból megtudott információk hatására pedig, olyan képeket állíthatsz elő önmagad számára, miket könnyebben fel tudsz dolgozni, és nem borítanak ki idegileg.

Idegállapotunk egészségét befolyásolja az, hogy mit engedünk magunknak meghallani és meglátni. Ezért érdemes - lehetőségeinkhez mérten - körültekintően, és igényesen választanunk.

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005