Barátság, fél egészség


Az, hogy időnként összeülünk a barátainkkal egy jóízű beszélgetésre, nem csupán a hangulatunknak vagy a lelkiállapotunknak tesz jót: a kapcsolataink mennyisége és minősége nem csak a lelki, a testi egészségünkre is hatással van.

Mindnyájunknak vannak olyan ismerősei, akiknek már a puszta jelenléte jó kedvre derít bennünket, vagyis pillanatok alatt képesek vagyunk "ráhangolódni". Ez is agymunka - bár nem tudatos: az agyunk tudattalanul is befolyásol minket abban, hogy keressük mások társaságát - ha nem lennének barátaink, ismerőseink, nehezebben viselnénk el az élet megpróbáltatásit, sőt, valószínűleg nem is élhetnénk túl sokáig magányosan.

Az agy egy bizonyos része, a limbikus agy, felelős az érzelmi életünkért. Kissebb-nagyobb társaságban, érzékelvén a körülöttünk lévők hangulatát, a limbikus rendszer munkába lendül, melynek hatására vátozik a mi hangulatunk is.

A nők sokkal jobban értenek ahhoz, hogyan tartsák mozgásban agyuk limbikus részét: ők azok, akik összefogják a családot, és képesek évtizedeken keresztül ápolni egy-egy barátságot. Valószínű például, hogy a hogy a karrier változásaival a munkahelyi barátságoknak vége szakad, vagy, ha elköltözünk, a lakásunkkal a szomszédainkat is lecseréljük, de a nők nagy többsége könynedén képes új barátokat szerezni, és rövid idő alatt megerősíteni még a halálra ítélt kapcsolatokat is.

Meghalni, magányosan

"Orvosi pályafutásom alatt nem egy olyan embert láttam, aki teljesen elmagányosodott az élete végére" - írja Henry S. Lodge az MSN internetes portálon. "Ezek az emberek már évekkel azelőtt meghaltak, hogy ténylegesen befejezték volna az életüket. Elhanyagolták a barátságaikat, hagyták elpusztulni a friss, fejlődő kapcsolataikat, és egyáltalán nem próbáltak meg újabb ismerősöket szerezni. Ezzel pedig saját maguknak ártottak a legtöbbet."

Egy kaliforniai kutatás szerint, amelyben négyezer férfit és nőt vizsgáltak meg, egyenes kapcsolat van a baráti kör, és az élet hosszúsága között: azok a nők, akiknek kevesebb, mint hat barátja van, hajlamosabbak a betegségekre, gyakrabban lesznek túlsúlyosak, cukorbetegek és depressziósak, mint akiknek kiterjedt ismeretségi körrel rendelkeznek.

"Már egyetlen jó barát, vagy egy jól működő házasság harmadával csökkenti az idő előtti elhalálozás esélyeit" - állítja a kutatás. Tehát nemcsak a mennyiség, a minőség is számít: van, akinek csak egy-két igazán közeli barátja van, mások pedig megszámolni sem tudják az ismerőseiket. "Mindkettő jó dolog, és mindkettő jó hatással van az egészségre, de a legjobb persze az, ha a barátságok mindkét fajtájával rendelkezünk" - írja Lodge.

Az emberi kapcsolatok gyógyító hatása a kórházakban a leglátványosabb: nyilvánvalóan sokkal gyorsabban gyógyulnak azok a betegek, akiket gyakran látogatnak meg a családtagjai és a barátai, mint azok, akiket magukra hagynak.

"Nem szabad addig várni, amíg beüt a mennykő" - állítja Lodge, aki szerint a mindennapos kapcsolatok ugyanolyan fontosak, mint az, hogy a bajban mellettünk álljon valaki. "Mindennap tenni kell azért, hogy a barátságok megmaradjanak. Ehhez erőfeszítésekre van szükség, sőt, lehet, hogy időnként nehezünkre esik, de nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is jót teszünk vele."

Teljes életet élni

Néhány generációval ezelőtt, amikor a nagycsalád volt az elfogadott és megszokott, az emberek egész életükre elegendő "érzelmi üzemanyagot" kaptak, hiszen mindig volt valaki, akivel beszélgethettek - és az embereknek nem volt más választása, mint, hogy egy közösséghez tartozzanak. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg egyaránt ereje teljében legyen.

Manapság egyre többet hallani arról, hogy "kevés az emberi kapcsolat" az életünkben - ám az igazság az, hogy néha ahhoz is lusták vagyunk, hogy kinyújtsuk a kezünket az orrunk előtt ácsingózó kapcsolat-lehetőségek felé.

Akik a munkájuknak élnek, azoknak ott vannak a munkatársak, akikkel könnyen ki lehet alakítani szorosabb, baráti kapcsolatot. A spirituálisabb beállítottságúak mindig közösségre találhatnak a templomban, vagy a gyűléseken: kevés annál erősebb közösségkovácsoló erő, mint amikor együtt keressük a választ másokkal az "élet nagy kérdéseire". A hit ráadásul sok mindenen átsegíthet: azok, akik rendszeresen gyakorolják a vallásukat, vagy más módon kapcsolódnak a spiritualitáshoz (pl. rendszeresen meditálnak), azok könnyebben gyógyulnak, kevésbé hajlamosak a rákbetegségre vagy az Alzheimer-kórra, mint akik nem hisznek semmiben.

Stressz ellen barátok

A kaliforniai egyetem egy kutatása szerint a nők közötti barátság nemcsak nagyszerű programot jelent egy-egy üres délutánra, de a stresszt is csökkenti. "A nőkben ugyanaz a hormon kezd el termelődni, amikor a barátnőikkel beszélgetnek, mint amelyik segít nekik megnyugodni a stresszes helyzetekben" - írja Laura Cousino Klein, a kutatás egyik vezetője.

Az optimizmus az egyik legjobb módszer arra, hogy beindítsuk a limbikus rendszer működését, ráadásul mindenki számára elérhető, mert nem velünk született, hanem tanult képesség. Ha elhatározzuk, hogy pozitívan gondolkodunk, azzal csökkentjük a betegségek kockázatát. Azok a nők, akik a terhességük alatt bizakodóak, kevésbé szenvednek szülés utáni depressziótól. Aki optimistán gondolkodik egy-egy betegségről, annak csökken a vérnyomása, erősödik az immunrendszere, és könnyebben gyógyul fel a műtétek után.

Forrás: MSN Lifestyle

Klein szerint ez az oxitocin nevű hormon készteti a nőket arra, hogy kapcsolatba kerüljenek más nőkkel, és együtt próbálják megoldani a felmerülő problémákat - még akkor is, ha ez a "megoldáskeresés" csak egy jóízű beszélgetésben merül ki. "Mindenki tapasztalta már, mennyire megnyugtató egy nehéz helyzetben felhívni egy jó barátnőt, és elmondani neki mindazt, ami miatt idegesek vagyunk" - mondja Klein.

A barátságok ráadásul nemcsak megnyugtatnak, de csökkentik a vérnyomást, a szívverést, és a koleszterinszintet - tehát segítenek tovább élni. "Az, ha valakinek nincsenek barátai, pontosan ugyanolyan káros az egészségére, mintha dohányozna, vagy jelentős túlsúlya lenne" -állítja Klein.

FORRÁS: origo.hu

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
AktualitásokKAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2007