Az étel a legjobb gyógyszer


Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a betegségek a szervezet nem rendeltetésszerű használatának a következményei. A rákkeltő hatások kivédésére szervezetünkben számos javítómechanizmus működik. Rajtunk is múlik, hogy helytelen életmódunkkal, táplálkozási szokásainkkal megóvjuk-e saját immunrendszerünket, vagy ellenkezőleg nap, nap után romboljuk.

Szervezetünk folyamatos szellemi, fizikai túlterhelésének elkerülésével, az egészséges táplálkozással, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel, stresszoldó technikák alkalmazásával hatékonyan tudunk védekezni a betegségek ellen. Sokan vagyunk azonban olyan helyzetben, hogy a munkahely elvesztésétől való félelem, az állandó létbizonytalanság, anyagi és munkahelyi gondok, párkapcsolati nehézségek és számtalan egyéb ok miatt képtelenek vagyunk elkerülni a szellemi, fizikai és idegi túlterhelést.

Rosszul és keveset alszunk, nem tudunk szabadságra menni, nem tudjuk elfelejteni gondjainkat. Hiszen agyunk, idegrendszerünk nem gép, amelyet reggel be-, délután pedig kikapcsolunk. Pedig a kutatások szerint a daganatos betegségek kialakulása körülbelül 40 százalékban táplálkozási hibákra vezethetők vissza...


A jelszó: sok gyümölcs és zöldség

Táplálékaink biztosítják számunkra az élethez szükséges anyagokat, a legutóbbi száz évben azonban több változáson mentek át, mint azelőtt évezredek alatt. A sózott, cukrozott, finomított, a vitaminoktól, enzimektől, ásványi anyagoktól és rostjaitól megfosztott élelmiszer kalória szempontjából lehet megfelelő, de az egészség fenntartásához mégsem elég.

A gyümölcs- és zöldségfélék mindegyike több tízezer életfontosságú vitamint, ásványanyagot és enzimet tartalmaz, melyek alapvetően befolyásolják immunrendszerünk működését. Ezeket a biológiai anyagokat szervezetünk nem képes tárolni, ezért naponta kell fogyasztanunk őket.


Méregtelenítés

Megszabadulni a salakanyagoktól - a szervezet számára ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás. Rostdús táplálkozással, sok mozgással és sok folyadék fogyasztásával elő lehet segíteni a rendszeres székletürítést. Ez nagyon fontos, mert a szükségesnél bővebb táplálkozás és a salakanyagoknak a tápcsatornán történő lassú áthaladása felesleges munkára kényszeríti a szervezetet. A növényi rostok azok a tápanyagok, amelyek megkötik a méreganyagokat és meggyorsítják a szervezetből történő kiürítésüket.

A méregtelenítési munkát legnagyobb részben a máj végzi. Működésének serkenti, ha az ember étkezés után fél órára lefekszik. Valamint, ha a jobb bordaívre, vagyis a májtájékra meleg vizes tömlőt helyez. Vannak májműködést támogató gyógynövénykivonatok. Ilyen például a homoktövis. Legegyszerűbben persze úgy segíthetünk a májnak méregteleníteni, szervezetünknek emészteni, ha nem fogyasztunk nehéz, zsíros, fűszeres ételeket.


Daganatmegelőző élelmiszerek

Vannak daganatmegelőző hatású zöldség- és gyümölcsfélék, ezekből mindennap érdemes fogyasztani. Ilyenek

Húsféléből heti két alkalommal, tejből felnőtteknek inkább savanyított formában ajánlatos fogyasztani.


Mi helyett mit együnk?

  • Konzerv gyümölcs- és zöldségfélék helyett friss gyümölcsöt és zöldséget.
  • Zsíros, füstölt húsok és felvágottak helyett, tengeri halat, pulykát és csirkét párolva.
  • Finom pékáru, tészták és sütik helyett teljes őrlésű gabonából készülteket.
  • Cukor helyett mézet.
  • Zsírban sült ételek helyett pároltakat.
  • Zsíros sajt és margarin helyett túrót, sovány sajtot, hidegen sajtolt tökmagolajat.
  • Teljes tej, tejföl, tejszín helyett sovány tejet, írót és kefirt.
  • Erős, sós fűszerek helyett kakukkfüvet, tárkonyt, majoránnát.
  • Szénsavas, édes üdítők helyett ásványvizet, gyógyteát, natúr gyümölcs- és zöldségleveket.

FORRÁS: nana.hu

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006