Fogyasszunk funkcionális élelmiszereket!

A magyar lakosság halálozási statisztikájából, valamint a rizikó faktorok tanulmányozásából egyértelműen megállapítható az étkezési és táplálkozási szokások hatása, óriási jelentősége.

A betegségek közvetlen és közvetett okai között a helytelenül megválasztott élelmiszerek és ezek meggondolatlan vagy téves információn alapuló felhasználása, a beidegződött rossz szokások, a helytelen tradíciók alapvetően meghatározzák vezető helyünket az egészségtelenül élő nemzetek sorában.

Az egyik elfogadott út, az egészséges életmódra nevelés, ezen belül a helyes táplálkozás és táplálkozási szokások tanítása, népszerűsítése és elfogadtatása. Ez az út eredményes, de hosszú ideig tart és pénzigényes.

A másik út olyan élelmiszerek fejlesztésének, forgalmazásának a támogatása, amelyek beltartalmuk, biológiai hasznosulásuk alapján többlet egészségügyi hatással rendelkeznek. Összetételüket a korszerű táplálkozástudományi ismeretek alapján alakítják ki, egészségmegőrző és egészségjavító célzattal. Összefoglaló néven ezeket a termékeket hívják funkcionális élelmiszereknek.

Ennek a programnak az alapelve az, hogy a hazai lakosság táplálkozási szokásainak alapvető megváltoztatása nélkül is élhet egészségesebben. Eszerint nyugodtan fogyaszthatjuk a tradicionális magyar ételeket és hódolhatunk a kedvenc étel elkészítési szokásainknak, ha a felhasznált élelmiszereink természetes úton, élettanilag nélkülözhetetlen tápanyagokkal dúsítottak.

A funkcionális élelmiszerek előállítása a következő módon történik:
A haszonállatokat speciális, de természetes takarmánnyal táplálják, így sikerült elérni, hogy a tyúktojásban és a baromfihúsban a nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak mennyisége garantáltan többszörös és magasabb, mint a kezeletlen állatok tojásában és húsában.
A módszer magyar tudósok találmánya és szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Az értéknövelt élelmiszereknek egyik - már a boltokban is kapható - példája az OKOS TOJÁS.

Funkcionális élelmiszerek növekedés előtt – Élen a teljes őrlésű gabona és a jódozott só

A hozzáadott vitaminokat vagy más egészségmegőrzést szolgáló adalékokat tartalmazó, úgynevezett funkcionális élelmiszerek értékét a fogyasztóknak csak egy része ismeri fel. Legtöbben a teljes kiőrlésű gabonatermékeket és a jódozott sót vásárolják rendszeresen. Többek között ezt állapítja meg az ACNielsen piackutató vállalat öt földrész 38 országában, idén májusban Internet-használók körében végzett online felmérése.


A rendszeresen vásárolt, egészség szempontjából előnyös termékek közé tartozik a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó, magas rosttartalmú termékek, a jódozott só, az adalékokkal/vitaminokkal dúsított gyümölcslé, valamint a probiotikus joghurt.

Amíg a dél-afrikai, brazil, chilei és mexikói fogyasztók inkább meg vannak győződve a funkcionális élelmiszerek értékéről, addig az európaiak kevésbé fogékonyak; egy részük soha nem vásárolt ilyen enni- vagy innivalót, sőt, még csak nem is hallott ilyesmiről. Különösen a dánok tájékozatlanok: a megkérdezettek 94 százaléka még csak nem is hallott a szója tejről vagy az adalékanyaggal, hozzáadott vitaminnal dúsított tejről.

Európában az írek, finnek, hollandok és svédek többsége vásárol rendszeresen teljes kiőrlésű gabonából készült vagy magas rosttartalmú termékeket. A koleszterincsökkentő hatású olaj és margarin földrészünkön Írországban és Belgiumban a legkedveltebb. Az egészségre pozitív hatású adalékanyaggal vagy vitaminnal dúsított gyümölcslé legtöbb rendszeres európai vásárlója orosz, lengyel és holland. A probiotikus vagy acidophilus kultúrákkal gazdagított joghurt Lengyelországban, Írországban és Oroszországban a legkelendőbb kontinensünkön.

Azok, akik nem vesznek funkcionális élelmiszereket, általában két indok valamelyikét nevezik meg. Vagy kételkednek a termék előnyös voltában, vagy pedig nem találják eléggé ízletesnek. Európában legnagyobb a bizalmatlanság a vitaminnal dúsított gyümölcslé előnyös volta iránt. Kevéssé megnyerő íze miatt pedig a szója tej ütközik elutasításba.

A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy az ismerethiány, továbbá a termékek nehéz elérhetősége vagy megkérdőjelezett hitelessége akadályozza a funkcionális élelmiszerek széles körű vásárlását, és egészségmegőrző hatásuk érvényesülését – állapítja meg Sasvári Gabriella, az ACNielsen piackutató vállalat fogyasztói kutatások osztályvezetője. – Az élelmiszergyártók jobb ízű termékek előállításával, valamint felvilágosítással tudják eloszlatni a fogyasztók idegenkedését. A felmérés ugyanis megállapította, hogy a fogyasztók többsége nem kételkedik az egészségre pozitívan ható élelmiszerek magas minőségében, és csak a megkérdezettek kis része tartotta őket drágának.

FORRÁS: Below the line magazin (www-btl.hu)

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005