Gyógyszer ellen nincs orvosság! - vagy mégis?

Gyógyszerfogyasztó nemzet a magyar, szoktuk gyakran hallani. Szokásunkká vált, ha már egy csekély diszkomfort érzésünk is támad, rohanunk a patikába és igyekszünk a legmegfelelőbb "gyógyszert" megvásárolni, hogy azonnal megszüntethessük a számunkra kellemetlen, zavaró hatást. Azt az orvost, akinek a rendelőjéből a betegek recept nélkül távoznak, a közvélemény nem is tartja jó orvosnak...

Kevesen tudják azt, hogy a betegség nem más, mint egy jelzése annak, hogy megbomlott a szervezetünk egyensúlya. Hiányzik valami az EGÉSZ-ből... amit pótolnunk kellene!

A megoldást ennek az egyensúlynak a helyreállítása kellene, hogy jelentse, nem pedig, a tüneti kezelés, ami a kellemetlen érzés hatásnak tompításában, elviselhetővé tételében nyilvánul meg.

Nem fordítunk figyelmet arra, hogy a kórházakban fekvő betegek 25 - 30 százaléka éppen a gyógyszerfogyasztásnak köszönhetően került be az adott intézménybe. A forgalomban lévő gyógyszerek többsége csak tüneti kezelést nyújt, és nem a problémát kiváltó okot segít megszüntetni. (pl. vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség, magas koleszterinszint esetén fogyasztandó tabletták).

Közismert mondás: "Annak a gyógyszernek, aminek nincsen mellékhatása, az semmilyen hatással sem rendelkezik..."

Sok esetben a gyógyszerek mellékhatása segít egy valódi betegséget előidézni az ember szervezetében, miközben a betegség csupán a hiányos táplálkozást jelző tünet volt. Az Egyesült Államokban készült statisztika szerint az ott évente előforduló halálesetek mintegy harmadát (2 millióból kb. 700 ezret) a receptre kapható gyógyszerek közvetett, vagy közvetlen káros mellékhatásai okozzák.

Felmerül a - jogos - kérdés: A szintetikus orvosságok, vajon miért váltanak ki negatív káros reakciókat, míg a természetes gyógyszereknek (gyógynövények, homeopátia) nincsenek káros mellékhatásaik?

A válasz egyszerű:
Az orvosságok szintetikus készítmények, amelyeket a szervezetünk képtelen feldolgozni, beépíteni. Természetellenes hatást fejtenek ki, eltájolják, félrevezetik a szervezetünk veszélyt jelző berendezésének érzékelőit. Igyekeznek bennük azt az érzést kelteni, hogy nem is vagyunk betegek.

Megfigyelhető jelenség az, hogy a növekvő egészségügyi kiadások ellenére, nem javul a lakosság egészségi állapota. Mi lehet ennek az oka?

Csak nem az, hogy az okok megszüntetésére összpontosítás helyett, csupán a tüneti hatások enyhítésére koncentrálják az anyagi források jelentős hányadát?

Lehet, hogy ez abból ered, hogy a mai - betegség központú - tudományosnak nevezett orvosi gyakorlat az emberi lényt egy gépnek tekinti. Csupán a fizikailag megállapítható tüneteket - a betegség következményeit - kezeli, nem pedig az okot. Valódi célját a beteg függővé ("törzsvásárlóvá") tétele képezi, ahelyett, hogy egyszeri megoldást nyújtana a számára.

Erről a témakörről bővebb információk szerezhetők Paul Zane PILZER - amerikai gazdaságkutató - "The wellness revolution" (A wellness forradalom) - című könyvéből.

Itt vannak például az egyre költségesebb műszeres vizsgálatok. Orvosi szempontból sikernek tekinthető, hogy ha egy legújabb technikai eljárást alkalmazva már három évvel korábban meg lehet állapítani valakiről, hogy rákos megbetegedésben szenved. Gazdaságilag ez nyereségtöbblet forrást jelent, hiszen az illető három évvel korábban fogja elkezdeni bizonyos gyógyszerek fogyasztását. Az érintett fél számára azonban a rossz hír szomorú voltán, ez már semmit sem változtat. Neki az jelenthette volna a megoldást, ha egy valódi, megelőzéscentrikus egészségügyi ellátásban részesül, aminek eredményeként elkerülhette volna ezt a betegségét.

A kialakult helyzetért természetesen nem az egészségügyi dolgozók és az orvosok hibáztathatók. Ezt a kérdést világítja meg több oldalról is "Cenzúrázott egészség" című könyvében Dr. Lenkei Gábor.

A közzétett adatokkal bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban a gyógyszergyártó cégek még idejében megkaparintották az orvosképzés és a gyógyszerkutatás feletti hatalmat. Az egyetemeket és az alapítványokat nagyrészt ők pénzelik, és a szemléletükkel döntő mértékben uralják az oktatás irányát és a kutatás-fejlesztés eredményeit.

Ebből következik az, hogy a betegek teljes meggyógyítása, az egészséges emberek egészségi állapotának megőrzése nem érdeke az úgynevezett "beteggondozó iparnak" (hagyományos nevén: egészségügynek). Ez az újfajta elnevezés abból származik, hogy többnyire akkor látogatjuk ennek az iparágnak az intézményeit, amikor már betegek vagyunk...

Az orvosok csupán eszközei ennek a "játéknak". Nekik azt tanítják még ma is, hogy helyesen cselekednek, ha a gyógyszer-gyártók legújabb, legjobbnak tartott gyógyszereit használják a betegek kezelésére. Ők ezért mindenáron - lehetőleg gyógyszerek segítségével - gyógyítani akarnak, mivel a megelőzés alapú gyógyítás nem szerepel a tantárgyaik között...

Ezt a hiányt igyekszik most pótolni a wellness ipar, termékeivel és szolgáltatásaival lehetővé téve a hiánybetegségek megelőzését.

Az emberi szervezet ugyanis szó szerint csodákra képes, remek öngyógyító képességgel rendelkezik, abban az esetben, ha ehhez megkapja a szükséges segítséget. Ennek a segítségnek jelentős részét képezhetik azok a jó minőségű, tápanyagdús élelmiszerek, amelyek nem az iparilag feldolgozott, tápanyaghiányos, a nyelvünk ízlelőbimbóit elkényeztető, vigaszétel kalóriabombák bőséges választékából kerülnek ki, hanem az élő élelmiszerek köréből. Ezek ugyanis, a tápanyagokat természetes környezetükkel (pl. különféle növényi hatóanyagokkal) együtt tartalmazzák.

Figyelemre méltó tény az, hogy a táplálékkiegészítők piacán vezető szerepet vállaló cégek - a táplálkozástudományi kutatások és a csúcstechnológia megoldásainak együttes gyakorlati alkalmazásának köszönhetően - újabban olyan termékekkel jelentkeznek, amelyek egyre jobban megközelítik az "élő élelmiszerek" minőségét.

Rájuk az jellemző, hogy az adott vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket az emberi szervezetben való felszívódásuk és hatékony beépülésük érdekében, a természetes élelmiszerekben előforduló társanyagokkal (pl. növényi eredetű hatóanyagokkal) együtt kínálják fel.

Ezáltal sokkal jobb minőségű - bizonyíthatóan jóval magasabb tápértékű - tápanyagforrásokhoz juthatunk, mint a különféle mesterséges hozamfokozó vegyszerekkel előállított és természetesnek nevezett, viszont a szervezetünket különféle mérgező anyagokkal szennyező élelmiszerek esetén.

Megtévesztő lehet számunkra az a gyógyszergyárak által közzétett információ, hogy a gyógyszerek költségei az összes egészségügyi kiadások 5 %-át sem haladják meg. Kihangsúlyozzák, hogy a költségvetésük jelentős részét kutatási célokra fordítják. Eközben viszont, nagyvonalúan elfelejtik közölni, hogy a reklámköltségeik 2-3-szor nagyobbak, mint a kutatásokra fordított összeg!

Arról sem tőlük értesülhetünk, hogy éppen a gyógyszeres kezelés az oka számos betegség kialakulásának és halálesetnek, hogy a kórházi kezelési költségek egyharmadát a gyógyszer-kiadások teszik ki. A lakosságot viszont, a vitamin és ásványi anyagok túladagolásából eredő egészségkárosodásról szóló rémtörténetekkel riogatják, melyek tényekkel történő alátámasztására már nem vállalkoznak.

A jelenlegi "egészségügyi"- beteggondozó rendszerek kilátástalanságát jól szemléltetik az Egyesült Államokban kialakuló állapotok. A költségvetés növekvő egészségügyi kiadásai ellenére fokozatosan növekszik a potenciális betegségforrást képező elhízottak száma. Ma már közismert tény az, hogy korunk modern járványbetegségei közül olyanok, mint a szív- és koszorúér betegségek, az agyvérzés, a cukorbaj, a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek, leggyakrabban a jelentős túlsúllyal rendelkezők egészségi állapotában okoznak komoly károsodást.

"Az elhízás olyan a betegségek számára, mint a műtrágya a növényeknek." - mondja Dr. Mario Rosenberg a HERBALIFE Tudományos Tanácsadó Testületének tagja. Nem nehéz bizonyítékokat találni arra, hogy egy elhízott személy, milyen betegségek kockázatának van kitéve.

Ha a jelenlegi egészségbiztosítási rendszeren nem változtatnak, előbb - utóbb az az állapot következhet be, hogy a kórházakban nem lesz elegendő egészséges ápoló személyzet, mivel ők is kénytelenek lesznek a betegeikkel közös kórtermekbe befeküdni... Nem lesz, aki ápolja majd a betegeket!

A megoldást csak a betegség megelőzéscentrikus szemléletmód diadala jelentheti, mely szerint:

"Jobb egészségesnek maradni, mint meggyógyulni."

Ennek érdekében már megtörténtek a kezdő lépések is. Különféle - önkéntes alapú - úgynevezett wellness biztosítási lehetőségek között van mód választani. Akár adókedvezményben is részesülhet az, aki hajlandó az egészsége megóvása érdekében konkrétan cselekedni, és nem akarja kitenni magát a pénzvilág irányítása alá vont egészségügyi ellátás kockázatos következményeinek.

Miért kell megbetegednie valakinek ahhoz, hogy igénybe vehesse a társadalombiztosítás címén befizetett pénze egy részét?

Miért ne lehetne őt - pl. adókedvezményekkel - arra ösztönözni, hogy megfelelően ellenőrzött feltételek mellett, a saját egészségi állapota megóvására költhesse a havonta kötelezően befizetendő összeg egy hányadát? Például sportpálya bérletet, fitnesz klub tagsági díjat, vagy akár táplálékkiegészítőket vásárolhasson magának, ha ezzel megelőzheti azt, hogy beteg legyen.

Napjainkban szemtanúi lehetünk az Egyesült Államokból kiinduló, de már Európában is észlelhető trendnek, amely a magukra igényesebb rétegekben a visszafogott - de tápanyagokban gazdag - táplálkozást az egészséges életmód részét képező, követendő mintává teszi.

Ebbe az irányba mutató biztató jelnek tekinthetjük azokat az itthoni kezdeményezéseket, amelyek például, az egyre nyilvánvalóbb egészségkárosító hatású élelmiszerek iskolákban történő forgalmazásának megszüntetését szorgalmazzák.

Reméljük, hogy egyre több ehhez hasonló, az emberek egészségtudatos szemléletmódjának megnyilvánulását tükröző példákkal lesz alkalmunk a jövőben találkozni.

A témához kapcsolódó olvasmány : Mire kellene törekedniük az orvosoknak a tünetek megszüntetése helyett?

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
AktualitásokKAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005