Mit ér a nő, ha elmúlt 40?


Az öregedéshez való globális hozzáállás átértékelődik: egyre többen érzik magukat jól a bőrükben 40 felett


A világ népességének öregedése széles körben vizsgált jelenség. A 40 és 60 év közötti nők ma a népesség leggyorsabban növekvő rétegét alkotják. Ez a hatalmas szám, a várható életkor gyors emelkedése és a női szervezet összetett mivoltának növekvő elfogadása jelentős változást eredményez a nők életvitelében. Az "érett" nő fogalma sosem tapasztalt kritikai átértékelődésen megy keresztül.

Miközben a tudósok, pszichológusok és antropológusok újra definiálják a női biológia elméleteit, a "középkorúságról" régóta uralkodó széleskörű elképzelést is radikálisan módosítják. A hozzáállásnak ez a fontos változása leginkább talán abban mutatkozik meg, hogy a 40 év feletti nők milliói ma világszerte jobban érzik magukat, mint egy-két évtizeddel ezelőtt.

A nők maguk is kezdik belátni, hogy idősebbé válni nem feltétlenül tragikus, és igénylik azokat az eszközöket, melyek segítségével kedvezőbben öregedhetnek: a hormonpótlás, a hatékony kozmetikumok, szépészeti beavatkozások, tisztító-regeneráló kúrák, fiatalos ruhatár mind-mind a jobb közérzetet segítik elő.
Tőlünk nyugatra a nők "középkorú" beletörődését a "közép-fiatalság" izgalma kezdi felváltani: a gyermekek kirepülése után ismét van idő a saját karrierjükre, hobbijukra, párkapcsolatuk és önmaguk ápolására.

Gail Sheely, a The Silent Passage című nemzetközi sikerkönyv szerzője szerint " Az 50. életév ma a Második Felnőttkor kapuja. Az 50-es, 60-as évek és az azokat követő korszakok életérzése gyökeresen különbözik attól, ahogy egykor nagyszüleink tapasztalták meg az öregedést."

A változás jelei mindenhol megfigyelhetőek. A magazinok címlapjairól érett szépségek mosolyognak ránk, mint Susan Sarandon, Sharon Stone vagy Isabella Rossellini.


STATISZTIKÁK

Napjainkban egy 50 éves nő, akit elkerült a rák és a szívbetegségek, számíthat arra, hogy megéri a 92. születésnapját.

A 40 és 60 év közötti nők alkotják az amerikai népesség leggyorsabban növekvő rétegét. Az európai országokban még gyorsabb a lakosság elöregedése.

A 45 feletti nők száma a fejlett országokban jelenleg 468 millió.

Jelenleg a 65 év feletti népesség 70%-a nő.

A megkérdezett nők 16%-a esetében javult, a nők több, mint felénél pedig változatlan maradt a szexuális élet a klimax után.

Az 50 év feletti, klimax utáni nők teszik ki a klinikai depressziós esetek legkisebb hányadát minden egyéb korcsoporttal szemben.

Írott bizonyíték támasztja alá, hogy már i.e.1600-ban is 50 körül következett be a menopauza és ez a későbbi történelem során sem változott. Az életszínvonal és körülmények javulása, az orvostudomány fejlődése és a hosszabb várható életkor ellenére a menopauza mindig is az 50. életkor körül következett be és ez a jövőben sem lesz másképp.

Forrás: eletforma.hu

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006