NAGYON NE!
Szubjektív, de elgondolkodtató LISTA, a modern élelmiszeripar ízlelőbimbóinkat kényeztető "mesterműveinek" gyöngyszemeiből

1. Csomagolt fánkok és croissant-ok
Nézd csak meg: fehér liszt, cukor, milliónyi adalék, és az a kétes eredetű zsiradék, amiben/amivel sül. Szerintem mindentvivő…

2. Margarinok
A hidrogenizált olajok királya. Bár újabban léteznek transzzsír nélküli variációk is, a zöm még mindig rákkeltő, és élvezeti értékben is alulmúlja a jó öreg vajat. Vajon azzal évszázadokig miért nem volt baj?

3. Reggeli pelyhek
Azokról a mesterségesen színezett, cukorba fullasztott csodákról beszélek, amiknek a valódi gabonához nem sok közük van, viszont garantáltan rózsaszínre (barnára stb.) változtatják a tej színét. Ez nem reggeli, hanem kémiai hadviselés.

4. Sportitalok
Miért innánk meg valamit, aminek pont olyan színe van, mint a WC -öblítőnek, vagy a citrom illatú felmosószernek? Esetleg valami marketing-ötlet fogyasztói lennénk? A light verziókban hemzsegő aszpartam csak tovább rontja a helyzetet.

5. "Csirke" falatok
A gyorséttermi verzió és a mélyhűtött, Cordon Bleu-nek álcázott izé a csirkét még hallomásból sem ismeri. Elvégre mikor volt ilyen habos lyukacsos a csirkemell, amikor otthon készítettük? Tápértéke zéró, viszont tele van olyan összetevőkkel, amit nem annyira hálál meg a szervezetünk.

6. Chipsek
Még egy agyonzsírozott, - sózott és mesterséges ízanyagokkal (pecsenye aromával és hasonló ínyencségekkel) ellátott gasztronómiai átverés. A többségükben hozzáadott anyagokat és táplálkozástudományi rémálmokat tartalmazó nass gyorsabban pakolja fel rád a kilókat, mint amilyen sebességgel bontod fel az egyik zacskót a másik után.

7. Szénsavas üdítőitalok
Talán az első helyen kellene állniuk, ha katasztrófa-sorrendben lennének az élelmiszerek. Dobozonként 9 teáskanálnyi cukor, egy csomó foszfor, ami feleszi a kalcium-készletünket, meserséges adalékok egész sora, és az egyik legalattomosabb hizlalószer. Lefolyóba vele!

8. Virslifélék
Különböző álneveken, de mindig beazonosíthatatlan alapanyagokból, tele nitrites pácsóval, az ember elgondolkozik, egyáltalán a kutyáját mérgezze-e vele.

9. Kekszek
Hacsak nem valami bio-csodára bukkantál, nagyok az esélyeid hogy egy haszontalan szénhidrátokkal ás transzzsírokkal teli, színezett-ízesített vacakkal növeled tovább az étvágyad. Rágj helyette inkább magos kenyeret, vagy süss otthon kekszet, abban legalább tudod, hogy mi van benne.

FORRÁS: www.lowcarb.hu

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005