Hogyan lehet öregen is fiatal az agyunk?

Nem titok, hogy a zöldség egészséges, de a legújabb kutatások eredménye szerint jótékony hatásuk egészen az öregkorig tart, segít megakadályozni a lassú szellemi leépülést és fiatalosan tartja az agyműködést. A kutatást a Chicago-i Rush intézet munkatársai végezték 1946, 65 vagy annál idősebb férfi és nő bevonásával - írja a Newstarget.com.

A vizsgált páciensek hosszú- és rövid távú memóriáját tesztelték, úgy, hogy vissza kellett idézniük egy történet elemeit, amelyet felolvastak neki. A teszt során memóriakártyákat is használtak, amelyeken számok és szimbólumok voltak. Az összes vizsgálati alany fokozatosan rosszabb eredményt produkált az idő múlásával. Azonban azok a férfiak és nők, akik naponta két vagy annál több étkezés során fogyasztottak zöldséget 40 százalékkal kevésbé épültek le szellemileg, mint azok, akik csak néhány alkalommal vagy soha nem ettek.

Martha Clare Morris, a kutatást vezető tudós szerint a sok zöldséget fogyasztók szellemi állapota az öt évvel fiatalabb emberekének megfelelő. Ők fizikálisan is sokkal aktívabbak, amely kapcsolatot feltételez a pszichés állapot és a test egészsége között - állapította meg Maria Carillo, az amerikai Alzheimer egyesület igazgatója és kutatója.

Az eredmények azt sugallják, hogy különösen a leveles zöldségek, mint például a spenót, a káposzta, és a kelkáposzta, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan antioxidánsokat, mint például az E-vitamin, rendelkeznek jótékony hatással. Morris szerint ezt a hatást erősítik az egészséges zsiradékok, mint például a salátaolajak, amelyeket gyakran fogyasztunk a zöldségekkel együtt.

A kutatók csupán a szellemi hanyatlást vizsgálták, de a kutatások nem tértek ki például az Alzheimer-kórra, és a tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy nem bizonyított a zöldségek jótékony hatása ebben az esetben. Abban azonban egyetlen kutató sem kételkedik, hogy egy zöldség alapú diéta a legoptimálisabb a hosszú élet elérésére, a betegségek megelőzésére és az elmeállapot frissen tartására.

FORRÁS: hvg.hu

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006