Vegyen példát az ősemberről!

Merthogy állatok vagyunk ma is! - legalább is ezt állítják azok a dán táplálkozáskutatók, akik nemrégen nagy feltűnést keltő elmélettel léptek a közvélemény elé. A koppenhágai egyetem tudósai szerint, fiziológiai szempontból az emberek 200 ezer éve nem változtak, bizonyos tekintetben pedig egymillió éve változatlan a szervezetünk. Ez leginkább az emésztőrendszerünkre igaz. Ha belegondolunk, tényleg nem is történt semmi, ami százezer éveken át bármiféle változásra késztette volna a táplálkozási szokások terén az embereket. Csak az utolsó tízezer évben történtek változások, ezek azonban döntőek voltak.

Beindult a gabonatermesztés, amely gyökeresen felforgatta az addigi szokásokat, és új táplálékot állított elő. Vagyis olyan élelmiszerek kerültek az asztalunkra, az emésztőrendszerünkbe, mint például a liszt. Mindebből szerintük az következik, hogy a mai ételek nem nekünk valók. Tehát nem szabadna ennünk semmit, amit lisztből készítenek, mert az emberi szervezetnek, az evolúciós korszakokat tekintve szinte csak percekben mérhető rövid idő alatt még esélye sem volt arra, hogy "megtanulja" megemészteni a szénhidrátokat.

A dán kutatók nyíltan felvállalták a sokkoló véleményüket: "egy az egyben" el kellene vetni mindazt, amit eddig ettünk, amit eddig fogyasztunk. Aki egészségesen, a természettel harmóniában, tehát úgymond "normálisan" akar étkezni, annak teljesen át kellene térnie a régi-új táplálkozásra. Szerintük nincs egy szemernyi kétség sem afelől: úgy kell táplálkoznunk, mint az ősemberek tették, az a számunkra természetes, állítják a kutatók.

No de mit ettek az egész nap talpon lévő, folyamatosan vándorló, vadászó, menekülő és csak estefelé megpihenő őseink? Elsősorban, vagy szinte kizárólag sovány húst, halat friss gyümölcsöt, zöldséget és magvakat fogyasztottak. Vagyis sok fehérjét és szinte semmi szénhidrátot és zsírt. Ma éppen fordítva táplálkozunk - no ez meg is látszik rajtunk és főleg az egészségügyi statisztikákon. Aki pedig úgy érvelne, hogy viszont ma négyszer annyi ideig élünk, mint az ősember, jó ha tudja: ez nem a táplálkozáson múlott. Úgy is mondhatnánk: csoda, hogy táplálkozási szokásaink ellenére tovább élünk őseinknél!

Mit együnk hát, hogy a természettel egyezően élhessünk? Egyfelől az "ősember diétát" javasolják a kutatók, másfelől a "tésztátlanított" étrendet. Brit és svéd kutatók is megerősítették, hogy az új-guineai őslakosok étrendje áll a legközelebb az egykori ősi vadászok ételeihez: gyümölcsöt, kókusztejet, halat és jamgyökeret fogyasztanak. Igen ritka köztük a szívbeteg vagy a cukorbajos.

E tárgyban a másik fontos kérdés: mennyit együnk?

Kiderült, hogy olykor-olykor nem árt éhezni, ez is jót tesz a szervezetnek. Mi több. He egyszerre a felére csökkentjük a bevitt táplálék mennyiségét - megőrizve annak tápértéké! - még olyan pluszhoz jutunk, amiről nem is álmodtunk: tovább élhetünk. A fent említett kutatóintézetekben a főemlősökön - tehát az emberi szervezethez közel álló lényeken - elvégzett kísérletek arra mutatnak, hogy az ilyen táplálkozási módszerrel a kísérleti állatok élettartama akár 30 %-al meghosszabbítható volt!

FORRÁS: TVR Újság - Test és Lélek, Háziorvos rovata
Szerző: Nemere István

Korábban kinevettük az amerikaiakat, de mára az elhízás európai problémává vált. A tengerentúlon, de egyre inkább Európában is, a magukra igényesebb rétegekben az egészséges életmód részeként a visszafogott táplálkozás követendő mintává lesz.

NE HABZSOLJ, CSAK KÓSTOLGASS !
(Dr. HALMY László - a Magyar Elhízástudományi Társaság Elnöke)

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006