Óvd meg energiaszintedet!

Elgondolkodtál már azon, hogy mi az energia és honnan jön? És néha miért érzed úgy, hogy majd kicsattansz tőle, máskor meg kimerült vagy és fásult? Ha megértesz pár dolgot, képes leszel arra, hogy jobban tudd hasznosítani a fizikai, érzelmi és szellemi energiádat...

Az olajban, kőszénben és gázban tárolt energia eredetileg a napból származik...

Napsütés: innen ered az energiánk – menj ki a szabadba, egy csodálatos napsütéses napon és élvezd, ahogy energiát kölcsönöz. Ugyanezt nem mondhatjuk el egy nyirkos, esős, felhős napon! Másodkézből, a növényeken és állatokon keresztül is hozzájutunk a nap energiájához – a növények magukba szívják az energiát, az állatok megeszik a növényeket, és mi megesszük a növényeket és az állatokat. Az egyéni energiaszint ingadozásunk nem ennyire egyszerű…

Az energiafelhasználás
Minden tevékenység elvégzéséhez, beleértve a pislogást és gondolkodást, energiára van szükségünk. A mennyiség, amit felhasználunk, függ a tevékenység típusától, hosszától, testtömegtől, kortól, nemtől, fittségtől és még az általunk viselt cipőtől és a felülettől is amin járunk! Amikor meleged van és légszomjad, több energiát használsz! Hogy jobban megértsd mennyi energiára is van szükséged, nézd meg a lap alján lévő kJ-os lista alapján a különböző tevékenységekhez szükséges energiamennyiséget.

Az energiaszint csökkenése
Szellemi energia: Az agynak 10-szer több energiára van szüksége, mint a test többi részének, még pihenés közben is a test energiatartalékainak 20% - át használja.

Érzelmi energia: Ha mérges vagy a „küzdő” ösztönöd lép működésbe és addig használod az energiatartalékaidat, amíg megnyugszol. Nem csoda, hogy a feszült emberek fáradtnak és kimerültnek érzik magukat a nap végére... Ugyanígy, amikor
felhőtlenül boldog vagy, szintén az energiatartalékaidat éled fel!

Fizikai energia: A tüsszentés 100 mérföld/órás sebességgel halad – képzeljük csak el, mekkora energiáravan ehhez szüksége – ha szénanáthás vagy és állandóan tüsszentesz, gyorsan fogy az energiád!

Az energiaszint fenntartása
Ha ismernél egy rövidebb utat, pazarolnád a benzin és körbe – körbe vezetnél a városban? NEM!
Hogy elkerüld az értékes időd és energiád pazarlását, szervezd meg a napodat és így marad tartalék energiád a nap végére is.
A düh, aggodalom és félelem felélik az energiánkat – gondold végig, mi okoz stresszt az életedben – figyelmesen vedd őket sorba és találd meg a módját, hogy jobban hasznosítsd az idődet és energiádat.

Például:
• Figyelj oda a gondolataidra!
• Kerüld el a szomorú embereket!
• Tanulj meg NEMET mondani!
• Hagyj időt a szórakozásra is!
• Találj időt az edzésre!
• A szervezetednek biztosítsd lehető legjobb ételt!
• Pihenj és aludj eleget!

Forrás: www.firstscience.com

 

1 kcal = 4.184 kJ

Ülés – 360 kJ
Állás – 420 kJ
Lassú séta – 780 kJ
Közepesen gyors séta – 1260 kJ
Lépcsőn fel- és lesétálás – 2280 kJ
Házi munka, teherautó vezetés, ácsmunka, kőműves munka, golf – 600-1200 kJ között
Kerékpározás, kertészkedés, tenisz, tánc, kocogás, ásás – 1260-1800 kJ között
Terepfutás, labdarúgás, gyorsúszás – több mint 1800 kJ

Forrás: Mezőgazdasági Minisztérium, Halászat és Élelmiszer. Táplálkozási kézikönyv. London: HMSO, 1992.

TUDTAD?
• Az összes energiánk 60-65% -át égetjük el miközben testünk pihen.
• Fél kg zsír elegendő energiát biztosít egy megközelítőleg 48 kilométeres gyalogtúrához.
• Az emberi test megközelítőleg 100 kalória meleget szolgáltat egy óra alatt, ami hasonló egy 120 wattos égő teljesítményéhez!

Forrás: www.firstscience.com


Az energiád a SAJÁTOD - használd okosan!

A LIFTOFF egy vadonatúj különleges élénkítő hatású pezsgőtabletta. A taurin, guarana és koffein egyedülálló, különleges keveréke, mely magasabb fokozatba kapcsolja a tested!

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006