Salakanyagok felhalmozódása = Öregedés

(Peter Jentschura német nyelvű előadásai nyomán, melyek az 1997. évi zürichi Természet és Egészség, valamint a 2000. évi Egészség Vásáron hangzottak el.)

Születésünkkor szervezetünk 70%-át víz teszi ki, a maradékot pedig nyomelemek és ásványi anyagok adják. Életünk során a táplálkozással és életmódunkkal mindegyik összetevő aránya nagy mértékben csökken, és megjelennek a salakanyagok, valamint a testnedvek nagy része is salakanyaggal telítetté válik.

A táplálékokból ugyanis szervezetünkben különböző savak maradnak vissza: a túl sok hús fogyasztása következtében húgysav, a sertéshús, egyes sajtok fogyasztása következtében kén- és salétromsav, a feketekávéból és a fekete teából csersav, az édességekből ecetsav keletkezik, de például a stressz, félelem és bosszúság hatására sósav termelődik, a túlzott fizikai megterhelés pedig tejsavat termel a szervezetben. Szintén savtermelődést eredményez a zaj és például a csalódás is.

Hogy szervezetünket e sok sav ne marja szét, ezeket semlegesíteni kell, aminek eredményeképpen az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel összekapcsolódva sók keletkeznek. E sókat és egyéb méreganyagokat nevezzük salakanyagoknak. A savaknak a szervezetben való felhalmozódása lehet az oka a szívinfarktusnak, a szélütésnek, migrénnek, izomgörcsnek, reumatikus fájdalmaknak, a hallás romlásának, a fejfájásnak.

Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szervek, azaz a vesék segítségével, valamint a beleken és a bőrön keresztül eltávoznak szervezetünkből. Ha azonban a mértéktelen étkezés következtében nagy mennyiségű sav és méreganyag keletkezik, de a túl kevés folyadékfogyasztás miatt is olyan nagy mértékű lehet a méreganyag-koncentráció, hogy ezek nem tudnak kiürülni, hanem lerakódnak a szervezetben. Mivel a kezek, lábak, a térdek, a boka, a nyak és a váll környékén a hőmérséklet valamivel alacsonyabb, először itt rakódnak le a salakanyagok.

A lerakódások a zsírszövetekben, majd a kötőszövetekben és végül az izomzatban történnek. Ha ezek a "raktárak" megtelnek, következnek a csuklók, a vesék, a húgyhólyag és az epehólyag, majd a különböző szervek, legvégül a szív és az agy.

A savak a nyomelemekkel és ásványi anyagokkal összekapcsolódva alkotnak sókat. E nyomelemek és ásványi anyagok legnagyobb lelőhelye a hajtő. Ha ez kimerül, akkor a haj kihullik. Többek között ezért van, hogy a férfiak nagy része 30 éves kora körül már erősen kopaszodik. A nők jobb helyzetben vannak a férfiaknál, mert náluk a havivérzéssel rengeteg salakanyag el tud távozni a szervezetből. Ha mégis oly nagy mértékű a savképződés a nőknél, amit a nyirokrendszer és a vér már nem bír semlegesíteni, akkor itt is sók keletkeznek, amik elsősorban a nők combján, csípőjén és felkarján rakódnak le, aminek következtében kialakul a narancsbőr.

Megállapítható, hogy a férfiaknál a hajhullásnak, a nőknél pedig a cellulitisz kialakulásának ugyanaz az oka: a szervezetből kiürülnek az ásványi anyagok. Jogos a következtetés, hogy az ásványi anyagok visszapótlásával a férfiak haja újból képes kinőni, a nőknél pedig legalábbis csökkenhet a narancsbőr jelensége.

Be kell segíteni a szervezetnek a kiválasztásban is. A bőrön keresztül is igen sok salakanyag el tud távozni, főleg ha lúgos kémhatásúvá tesszük a bőrt például lúgos fürdősót tartalmazó lábfürdők, kézfürdők vagy kádfürdők segítségével. E fürdők pH-értéke legalább 8,5 vagy 9 legyen. Érdemes megjegyezni, hogy a magzatvíz pH-értéke is 8,5. A legnagyobb ásványianyag-raktárak, azaz a bőr, a haj, véredények, körmök, inak és porcogók kémhatása is savas: pH-értékük 8,1. A vér pH-értéke majdnem semleges: 7,35, a sejteké viszont enyhén savas: 6,9.

Hatásos lehet a sós zokni vagy a sós kesztyű alkalmazása is éjszakánként. A sós zoknihoz fél liter meleg vízbe fél teáskanál lúgos fürdősót teszünk, jól feloldjuk, majd belenyomkodunk egy pár vastag pamut zoknit. Ha jól átnedvesedett, kicsavarjuk és felhúzzuk a lábunkra. Erre felhúzunk még egy pár vastag száraz zoknit, és már mehetünk is az ágyba.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a salakanyagoktól meg kell szabadulni. A szerző szerint három lépésből áll a hatásos salaktalanító kúra:
1. a salakanyagok feloldása bőséges teafogyasztással
2. a savak semlegesítése ásványi anyagok pótlásával, hogy a szervezet ne saját tartalékait élje fel
3. a salakanyagok szervezetből való eltávozásának segítése lúgos testápolással, azaz lúgos kémhatású fürdőkkel, testápoló szerekkel.

A salaktalanítással szervezetünk megtisztul, méregtelenítve lesz, növekszik a rugalmassága, felgyorsul a cirkuláció, emelkedik az energiaszint, az életkor meghosszabbodik, valamint szebbé válunk. A salaktalanítás nem rövid folyamat, általában a salaktalanítás nélkül eltelt idő kb. 10%-át kell ráfordítani, hogy eredmény mutatkozzon.

A szerző felhívja a figyelmet arra is, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek a következő séma szerint alakulnak ki. A hibák már a szájban megkezdődnek az elégtelen rágással. Csak bekapkodjuk az ételt ahelyett, hogy alapos előzetes emésztésre hagynánk időt a szájban. Ezt követi a túlzottan megterhelt gyomor a nagy zabálások következtében, így nem tökéletes az emésztés sem a gyomorban, sem a belekben. Ennek hatására szerves és szervetlen savak keletkeznek, amiket a szervezet semlegesíteni igyekszik az ásványianyag-készletek teljes kimerítésével.

A mozgásszegény életmód és a mindig megterhelt gyomor következtében gyakori a székrekedés. A hibás anyagcsere-folyamatok során savas anyagok választódnak ki a bőrön, ami táptalaja a bőrgombáknak, lábgombáknak, körömgombáknak. Hatásukra méreganyagok termelődnek: acetaldehid, aflatoxin, amelyek az idegeket károsítják. Többek között ennek is van szerepe az agresszivitás, a hiperaktivitás, a passzivitás és a depresszió kialakulásában.

Sok civilizációs betegség a savak hatására vezethető vissza, így a különböző allergiák, a reuma, a köszvény, a csontritkulás, fogszuvasodás, szívinfarktus, szélütés, magas koleszterinszint, magas vérnyomás.

A cikk szerzője: SZARVASNÉ MOLNÁR Ágnes

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005