Hogyan válasszunk biztonságos és hatékony
ALAKFORMÁLÓ programot ?

"Az étvágy szabályozásában meg kell őrizni a középutat. Ha a test nagyon kövér, nem tudjuk vinni, ha pedig nagyon sovány, ő nem tud vinni bennünket." (SZALÉZI Szent Ferenc).

Napjainkban egyre gyakrabban lehet találkozni az ALAKFORMÁLÁS kifejezéssel, a megszokott fogyókúra, testsúlycsökkentés és hasonló kifejezések helyett.

Mindez nem véletlen, hiszen a zsir- és izomsejtek fajsúlykülönbségéből adódóan (ez utóbbiak nehezebbek) csupán a testsúlyból kiindulva pontatlan következtetésekre juthatunk: könnyen túlsúlyosnak minősíthetünk, egy fejlett izomzattal rendelkező sportolót, és "ideális testsúllyal" büszkélkedőnek egy elhízott, mozgásszegény életmódot folytató, soványnak tűnő egyént...

Érdemes ezért az újabb kutatási eredményekkel megismerkedni (pl. testösszetételi index), és ezek alapján véleményt alkotni, illetve változtatni a szemléletünkön.

Szinte valamennyi, az üzletekben napjainkban kapható testsúlycsökkentő (alakformáló) termékre épülő programmal sikert lehet elérni, ha az megfelelően ösztönző hatással van a fogyasztójára, az étkezésekkel bevitt kalóriamennyiség csökkentésére, illetve a naponta felhasznált energiaforrás növelésére (vagy mind a kettőre egyszerre). Nos, melyek azok a tényezők, amiket egy eredményes és biztonságos alakformáló programot választó, személynek érdemes figyelembe vennie? Ebben szeretnénk segítséggel szolgálni az érdeklődők számára.

Az eredményes és biztonságos ALAKFORMÁLÓ Program követelményei:

  1. Mindenekelőtt biztonságos kell, hogy legyen. Tartalmazza valamennyi - a napi ajánlott adagnak megfelelő mennyiségben - fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és fitonutrienst (növényi hatóanyagot).

  2. A testsúlycsökkenésnek mérsékelt ütemben kell bekövetkeznie. Ne reménykedjen a hetenkénti 0,5 kilogramot meghaladó testsúlyvesztésben. A legtöbb kalóriamegvonáson alapuló program kezdeti - első egy-két hétben jelentkező - jelentős súlycsökkenésének hátterében a fokozott folyadékvesztés áll. A gyors fogyási szakaszt követően, a normális kalóriatartalmú étrendre való visszatérés alkalmával visszanyerjük a korábban elvesztett folyadékmennyiségünket is.

  3. Abban az esetben, ha 8 - 10 kg-nál több túlsúlytól szeretne megszabadulni, és betgségekkel küszködik, illetve rendszeresen fogyaszt gyógyszert, ajánlott a háziorvosának véleményét kikérnie, mielőtt bármiféle súlycsökkentő programba kezdene bele. Ugyancsak ő segíthet meghatározni az elérendő célt, figyelembe véve az Ön egészségi állapotát és adottságait. A súlycsökkentő program ideje alatt, célszerű időnkénti ellenőrzővizsgálatra jelentkezni a háziorvosunknál.

  4. Fontos, hogy a testsúlycsökkentő programunk befejezését követően, rendelkezzünk egy megfelelően hatékony módszerrel a testsúlyunk megtartása érdekében. Ez képezi a testsúlyszabályozó törekvések legnehezebben megvalósítható fázisát. Törekedni kell ugyanis az étkezési és fizikai elfoglaltságunkkal kapcsolatos szokásaink alapvető megváltoztatására. A megelőző időszakban képződött túlsúlyunk ugyanis az eddigi életmódunk egyenes következménye.
    Az ideális testsúlyunk megőrzése érdekében az egyik legfontosabb tényezőként, a fizikai aktivitási szint fokozását kell megemlítenünk. Ezt leginkább egy egyénreszabott, tudatos és rendszeres testmozgással érhetjük el.

  5. A komolyan megalapozott testsúlyszabályozó programnak tartalmaznia kell a kapcsolatos olyan eszközök és szolgáltatások költségvonzatát is, mint például a különféle táplálékkiegészítők, vagy egy finess-klub bérlet árait.

Az egészséges testsúlyunk megőrzése, egy életen át tartó fáradozást jelent.

Az elhízást ma már a krónikus - szenvedély - betegségek között tartják nyilván. Sokan még csupán átmeneti problémának tekintik, ami néhány hónapon keresztül folytatott fogyókúrával megszüntethető.

Az érintett személyek azonban kezdenek rájönni arra, hogy csak a hosszútávú kitartó, és következetes erőfeszítés vezethet igazán eredményre. Egyébként pedig, minden más "csodaszer" alkalmazása nem más, mint pénz- és energiapocsékolás.

A túlsúly egyre több ember számára okoz problémát nálunk Magyarországon is. Elmondható, hogy stabil növekedésről számolhatunk be a magyar lakosság derékbőségét illetően. Szinte minden második állampolgárunk súlytöbblettel küzd.

A többség számára néhány kilogramm leadása is lehetetlennek tűnő feladatot jelent. Nagyon kevés azoknak a száma, akiknek sikerült meg is tartaniuk az elért - ideálisnak tekinthető - testsúlyukat.

A feladat nehéz kivitelezhetősége miatt, sokan fordulnak segítségül a kereskedelemben kapható különféle "fogyókúrás készítményekhez". Ezekről könnyen értesülhetünk a televízióból, rádióból és az újságokból is. A választás egyáltalán nem könnyű.

Ugyanis mi alapján tudjuk megállapítani azt, hogy ezek közül melyik a neküknk való, és melyik fog nálunk is valóban "működni"?

A válasz nem egyszerű erre a kérdésre, viszont több megbízható információ beszerzésével - a testsúlyszabályozás legújabb módszereinek megismerésével - elősegíthetjük, hogy a nekünk leginkább megfelelő megoldást, minél előbb megtaláljuk.

További cikkek olvashatók ebben a témában a Gyakori Kérdések fejezet oldalain!

Ha honlapunkról a barátaidat is tájékoztatod, ők bizonyára
hálásak lesznek Neked ezért.

 

Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2008