EasyMed Mély és Pozitív Életváltozás Meditációs Program

A tudatosság növelése

Meditációnál olyan mély tudatállapotba kerülünk, mint a mélyalvásnál. A meditációs állapot hasonlít az alvás állapotához, csak azzal a különbséggel, hogy a meditációban ébren maradunk. Amikor alszunk, akkor csak a tudatalattink dolgozik, ami többek között álmodáson keresztül mutatkozik meg. Amikor meditálunk, tudatalattink tartalma kerül a felszínre. Így kapcsoljuk össze a tudatot a tudatalattival. Mire jó ez nekünk? A tudatalattiban vannak tárolva a meggyőződéseink, értékeink, énképünk és más "programok", amelyek vezérlik az életünket. Ezeket megtudhatjuk, ha a megfelelő kérdéseket teszünk fel. De az, hogy tudunk róluk, az még nem elég ahhoz, hogy erősen motiváljon minket megváltoztatni azokat a "programokat", amelyek nem hasznosak nekünk, sőt még hátráltatják is az életünket.

Meditációs gyakorlattal nem csak megtudjuk, miben hiszünk, hanem tisztán is látjuk, tapasztaljuk, tudatra hozzuk, hogy például egy bizonyos meggyőződésünknek, milyen hatása van az életünkre. Ez a tudatosság, amiről én beszélek, az teljesen más perspektíva, mint csak elméletileg tudni, hanem inkább gyakorlatilag tapasztalni. Például, ha azt hisszük, hogy nem vagyunk szeretetre méltók, azt is fogjuk tapasztalni az életünkben - olyan módon, hogy akár saját viselkedésünkkel provokáljuk ki, hogy igazunk legyen -, hogy az emberek úgy is viselkednek velünk, mint akit nem lehet szeretni. Vagy akár úgy fogjuk értelmezni más emberek viselkedését, hogy nem szeretnek minket, akkor is, ha ellenkezője igaz, stb. De ha egyszer tisztán látjuk, hogy az ilyen típusú meggyőződések hogyan szabotálják az életünket, akkor ezeket egyszerűen elengedjük. Csak addig vagyunk képesek úgy folytatni az életünket, ahogy eddig, amíg azt tudattalanul teszünk. Ha egyszer meglátjuk, hogyan formáljuk jobban, nagyon egyszerűen megváltoztathatjuk. A meditációnak talán a legnagyobb haszna az, hogy növeljük vele a tudatosságot.

Hasonlót lehet mondani az értékeinkről, amelyek szintén hozzájárulnak ahhoz, milyen minőségű életet élünk. Miért jelentősek ezek? Az értékeink azok a dolgok, amelyeket fontosnak tartunk. Ami fontos számunkra, arra fordítjuk az időnket, az ad nekünk motivációt. Ha nem vagyunk motiválva megtenni valamit, az azt jelenti, hogy nem tartozik az értékeink közé. Vannak dolgok, amelyekről azt gondolhatjuk, hogy értékelnünk kellene, de ha nem érzünk motivációt, nem teszünk semmit. Az értékeink is szabotálhatják az életünket pl. olyan módon, amikor úgy érezünk, hogy valamit "muszáj" vagy "kellene". Sok frusztrációt okozhat, amikor valamit "muszáj" csinálnunk s mivel nem fontos számunkra természetesen nem cselekszünk, és utána szemrehányást teszünk magunknak.

Rengeteg más tényező is van - mint gondolunk magunkról, másokról, életről, világról, mit gondolunk, milyen összeköttetés van köztünk és a világ között, stb. - amely befolyásolja az életünk minőségét és az eredményeinket. Az emberek többségének úgy tűnik, mintha az életünkben az események csak megtörténnének velük. Nem tehetnek a körülményekről, dolgokról, amelyek történnek, milyen embereket vonzanak magukhoz és az eredményekről, amelyeket kapnak az életükben. Ez azért tűnhet úgy, mert nem érzékelik, vagyis tudatukon kívül van az, hogyan teremtik az életüket. Így élnek automatikusan (DE NEM SZÁNDÉKOSAN!) a szerint, ahogyan felnőttek és amilyen meggyőződéseket, értékeket, stb. "örököltek" szüleiktől, családjuktól, tanárjaiktól, barátaiktól, társaságuktól, kultúrájuktól, vallásuktól, stb. A meditációs gyakorlattal rájövünk, hogy ez a világ illetve az életünk csupa gondolatokból áll. Gondolataink érzésekhez vezetnek. Az érzések vezetnek a viselkedéshez és a cselekvéshez, és a cselekedeteink vezetnek az eredményekhez. A meditáció nagyon megkönnyíti azt, hogy láthassuk ezt a folyamatot és gyakorlati szinten tisztában legyünk azzal, milyen hatása van a gondolkodási módunknak az életünkre. A meditáción keresztül növeljük a tudatosságot, hogyan is teremtjük az életünket és így egy idő után lehetőségünk lesz arra, hogy nagyon egyszerűen megváltoztassuk az életünket tetszésünk szerint. Ez a szabadság érzetét adja nekünk és az életünk a saját kontrollunk alatt lesz, mert csak mi vagyunk a felelősek az életünkért, senki más. Többé már nem kell játszani áldozatot, hogy valaki más (partnerünk, szüleink, munkáltatónk, kormány, szomszéd..) tehet a helyzetünkről és a boldogságunkról.

2009 EasyLearnCenter, Eragina Kft.

Ha honlapunkról a barátaidat is tájékoztatod, ők bizonyára
hálásak lesznek Neked ezért.
 

ADATVÉDELEM
TERMÉKEK
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Aktualitások
Tapasztalatok
KAPCSOLAT
 
Minden jog fenntartva! © KAJÁRIKNÉ KOVÁCS Katalin és KAJÁRIK Béla - Független HERBALIFE tanácsadók. 2003 - 2009